Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Βαθμολόγηση Γραπτών & Υπολογισμός του Βαθμού Πρόσβασης


Βαθμολόγηση Γραπτών & Υπολογισμός του Βαθμού Πρόσβασης
Η βαθμολόγηση των γραπτών στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα γίνεται από δύο βαθμολογητές στην κλίμακα 1-100. Από το μέσο όρο των δύο βαθμολογητών με αναγωγή στην κλίμακα 0-20 (διαιρώντας δια του 5) προκύπτει ο τελικός βαθμός του γραπτού (με προσέγγιση δεκάτου).
Αν υπάρχει διαφορά βαθμολογίας των δύο διορθωτών μεγαλύτερη ή ίση των 13 μονάδων, τότε γίνεται αναβαθμολόγηση του γραπτού από τρίτο βαθμολογητή. Στην περίπτωση αυτή, ο τελικός βαθμός του γραπτού είναι ο μέσος όρος των δύο μεγαλύτερων βαθμών από τους τρεις που έδωσαν οι βαθμολογητές.


Παράδειγμα 1
Βαθμός
(0-100)
(0-20)
1ος Βαθμολογητής
64
2ος Βαθμολογητής
72
Μέσος Όρος
68
Τελικός Βαθμός
13,6

Παράδειγμα 2
Βαθμός
(0-100)
(0-20)
1ος Βαθμολογητής
87
2ος Βαθμολογητής
73
3ος Βαθμολογητής
75
Μέσος Όρος
(1ου,3ου)
81
Τελικός Βαθμός
16,2



Βεβαίωση Πρόσβασης
Στους τελειόφοιτους λυκείου που προάγονται και λαμβάνουν Απολυτήριο μετά τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς και σε απόφοιτους παλαιότερων ετών που επιλέγουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εισαγωγής, χορηγείται η Βεβαίωση Πρόσβασης, στην οποία αναγράφονται οι βαθμολογίες στα μαθήματα που εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η Βεβαίωση Πρόσβασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, από όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων στις Σχολές (χωρίς επανεξέταση) σε επόμενο σχολικό έτος.
Υπολογισμός Βαθμού Πρόσβασης
Ο Βαθμός Πρόσβασης κάθε μαθήματος είναι ο τελικός βαθμός που χρησιμοποιείται στον υπολογισμό των μορίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και διαμορφώνεται κατά 30% από τον προφορικό και κατά 70% από το γραπτό βαθμό. Στον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης για κάθε μάθημα γίνεται στρογγυλοποίηση σε ένα δεκαδικό ψηφίο.
Προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι ο μέσος όρος των δύο τετραμήνων, εκτός και αν αυτός διαφέρει από το γραπτό βαθμό περισσότερο από 2 μονάδες, οπότε ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται κατά τρόπο που να διαφέρει του γραπτού μόνο κατά δύο μονάδες.
Ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης είναι ο μέσος όρος των βαθμών πρόσβασης των έξι ή επτά μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά, με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων.
Σημειώσεις: 
Αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε ο βαθμός πρόσβασης του μαθήματος αυτού συμπεριλαμβάνεται πάντα στον υπολογισμό του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης, δηλαδή ανεξάρτητα από τις επιλογές επιστημονικών πεδίων.
Επίσης, αν για διάφορους νόμιμους λόγους δεν υπάρχει προφορικός βαθμός σε ένα ή περισσότερα μαθήματα (υποψήφιοι παλαιότερων ετών κ.λπ.), τελικός βαθμός πρόσβασης στα μαθήματα αυτά είναι ο γραπτός βαθμός στις εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου