Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Κομβικό σημείο η επιλογή κατεύθυνσης...


Επιλογή κατεύθυνσης
Β' Λυκείου (με το ισχύον σύστημα)
Η επιλογή της Κατεύθυνσης στη Β΄Λυκείου αποτελεί την πρώτη σημαντική απόφαση των μαθητών, αφού καθορίζει το γενικό προσανατολισμό είτε προς τις Θεωρητικές είτε προς τις Θετικές και Τεχνολογικές σπουδές.
Η Θετική και η Τεχνολογική Κατεύθυνση δε διαφέρουν σημαντικά στη Β΄Λυκείου. Το μάθημα της Χημείας της Θετικής Κατεύθυνσης στη Β΄Λυκείου όμως, είναι προαπαιτούμενο για το αντίστοιχο της Γ΄Λυκείου, αποκλείει τη δυνατότητα μετακίνησης από την Τεχνολογική στη Θετική Κατεύθυνση την επόμενη χρονιά.
Κάθε κατεύθυνση σχετίζεται με ένα ή περισσότερα επιστημονικά πεδία, με την έννοια ότι από την κατεύθυνση αυτή οι υποψήφιοι δηλώνουν σχολές των αντίστοιχων πεδίων. Το 5ο πεδίο μπορούν να επιλέξουν υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων αρκεί να εξεταστούν στο μάθημα Μαθηματικών Γενικής Παιδείας και στο (επιπλέον) μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Κατευθύνσεις
Επιστημονικά Πεδία
Θεωρητική
1ο Πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Σπουδών
5ο Πεδίο: Επιστημών Οικονομίας & Διοίκησης
Τεχνολογική
2ο Πεδίο: Θετικών Επιστημών
4ο Πεδίο: Τεχνολογικών Επιστημών
5ο Πεδίο: Επιστημών Οικονομίας & Διοίκησης
Θετική
2ο Πεδίο: Θετικών Επιστημών
3ο Πεδίο: Επιστημών Υγείας
4ο Πεδίο: Τεχνολογικών Επιστημών
5ο Πεδίο: Επιστημών Οικονομίας & Διοίκησης


Τη Θεωρητική Κατεύθυνση επιλέγουν οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τις Σχολές: Νομικής, Φιλολογίας, Ιστορίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών, Θεολογίας, Ξένων Γλωσσών,Κοινωνιολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ.
Η Θεωρητική Κατεύθυνση έχει περιορισμένες επιλογές, αφού οδηγεί μόνο στο 1ο Επιστημονικό πεδίο. Η άλλη διέξοδος – χωρίς απώλεια μορίων – είναι το 5ο Επιστημονικό πεδίο,των Οικονομικών Επιστημών, που απαιτεί όμως μαθήματα που δεν είναι σχετικά με την Κατεύθυνση (Μαθηματικά Γενικής Παιδείας καθώς και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας).
Την Τεχνολογική Κατεύθυνση επιλέγουν οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τις Σχολές Θετικών Επιστημών (2ο Επιστημονικό Πεδίο): Μαθηματικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Χημείας, Γεωπονίας, Παιδαγωγικών, κλπ. καθώς επίσης, όσοι ενδιαφέρονται για Σχολές Τεχνολογικών Επιστημών (4ο Επιστημονικό Πεδίο): Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών Πληροφορικής, Επιστήμης Υλικών, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, κλπ.
Τη Θετική Κατεύθυνση επιλέγουν οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τις Επιστήμες Υγείας (3ο Επιστημονικό Πεδίο), δηλαδή για τις Σχολές: Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής κ.λπ.
Επίσης, από τη Θετική Κατεύθυνση υπάρχει πρόσβαση στις Σχολές Θετικών Επιστημών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και στις Σχολές Τεχνολογικών Επιστημών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
Η Θετική Κατεύθυνση – αν και έχει τις περισσότερες δυνατότητες επιλογής Σχολών με τρία σχετικά Πεδία 2ο, 3ο και 4ο – έχει ιδιαίτερα απαιτητικά μαθήματα και αν δεν υπάρχει η επιθυμία επιλογής σχολών από το 3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας), οι υποψήφιοι συνήθως προτιμούν την Τεχνολογική Κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου